DETAILS

Gebruikte databank:

LOKSTAT

Datum:

september 2017

Categorie:

Wetenschappelijke publicatie

EEN GESCHIEDENIS VAN HONGERSNOOD

In het internationale overzichtswerk “Famine in European History” recent verschenen bij Cambridge University Press maken de historici Daniel Curtis, Jessica Dijkman, Thijs Lambrecht en Eric Vanhaute gebruik van bevolkingsstatistieken afkomstig uit de LOKSTAT-databank voor hun analyse van de levensstandaard in de Lage Landen. 

Het boek levert een overzicht van hongersnoden in Europa doorheen de eeuwen. Elk hoofdstuk is opgesteld door nationale experten inzake de geschiedenis van hongersnood. Het hoofdstuk over de Lage Landen zoomt in op de specifieke oorzaken van hongersnood in deze streken. Terwijl de Noordelijke Nederlanden vanaf de late 16de eeuw dankzij de centrale positie van Amsterdam in de Europese graanhandel grotendeels ontsnapten aan hongersnood, kwam ze daarentegen meer frequent voor in de Zuidelijke Nederlanden waar ze meestal werd veroorzaakt door oorlogsomstandigheden.

Boek:

Curtis, Daniel, Jessica Dijkman, Thijs Lambrecht, en Eric Vanhaute. “Low Countries”. In Famine in European History, uitgegeven door Guido Alfani en Cormac Ò Grada, 119–40. Cambridge University Press, 2017.