FAQ

FAQ

Hoe kan je aan de slag met een databank?

Indien je met een bepaalde databank aan de slag wil, dien je steeds contact op te nemen met het centrum. Dit kan onder meer via de Contact-pagina. De centrummedewerkers overlopen samen met jou welke data nuttig kunnen zijn en stellen in overleg met jou een overeenkomst op waarin de gebruiksvoorwaarden worden vastgelegd. Daarna ontvang je een kopie van de datasets waarmee je zelf aan de slag kan. 

Kan je databestanden downloaden?

Neen, de volledige databestanden kan je niet vanop de website downloaden. Om aan de slag te gaan met de door het centrum beheerde data-infrastructuren, dien je steeds eerst een afspraak te maken. 

Wat houdt de overeenkomst voor het gebruik van databanken precies in?

De samenwerkingsovereenkomst heeft als doel de rechten van het Queteletcentrum als eigenaar en/of beheerder van de data vast te leggen. Deze overeenkomst wordt steeds op maat van jouw specifiek onderzoeksproject uitgeschreven.

Is het gebruik van gegevens beheerd door het Queteletcentrum gratis?

Ja, je kan de gegevens beheerd door het centrum kosteloos gebruiken, mits je de voorwaarden vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst naleeft. In uitzonderlijke gevallen kan een vergoeding worden gevraagd, bijvoorbeeld indien het uit te voeren werk door het centrum omvangrijk is. 

Kan je op basis van elke databank kaarten laten opmaken?

Niet alle gegevensbanken die het Queteletcentrum beheert, komen in aanmerking voor ruimtelijke visualisering en analyse. Sommige datareeksen zijn niet lokaliseerbaar bij gebrek aan informatie over de geografische ligging. Het centrum kan bijgevolg geen kaarten aanmaken op basis van deze databanken.

Waarvoor kan je de data van het Queteletcentrum gebruiken?

De gegevens van het Queteletcentrum mag je gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek maar niet voor commerciƫle doeleinden. Uitzonderingen op deze regel zijn mogelijk en worden na overleg tussen alle betrokken partijen vastgelegd in een vooraf opgestelde samenwerkingsovereenkomst.