DETAILS
Gebruikte Databank:
Datum:
Categorie:
Al meer dan 600 vrijwilligers aan de slag!
Eind oktober 2020 startte het Queteletcentrum met het burgerwetenschapsproject S.O.S. Antwerpen (Sociale Ongelijkheid in Sterfte (1820-1946). Waar gingen Antwerpenaren aan dood?). In dat project worden de gegevens van het unieke handgeschreven doodsoorzakenregister van de stad Antwerpen van thuis ingevoerd in een digitale databank.
In dat register wordt van elke overledene tussen 1820 en 1946 de doodsoorzaak vermeld, samen met zijn of haar overlijdensdatum, leeftijd, beroep, burgerlijke staat en allerlei andere persoonlijke gegevens. Het gaat over de gegevens van bijna 500.000 personen! Eind februari 2021, na vier maanden, zijn maar liefst meer dan 600 vrijwilligers uit België en Nederland aan de slag en is meer dan de helft van de data dubbel ingevoerd. Ondertussen is dit het grootste historisch academisch crowdsourcing project in België geworden!
Met S.O.S. Antwerpen zal het Queteletcentrum doodsoorzaken en epidemieën uit de voorbije twee eeuwen bestuderen: de verschillen tussen mannen en vrouwen, jong en oud, arm en rijk, enz. Het onderzoek zal niet alleen de volksgezondheid in het verleden goed in kaart brengen, maar ook belangrijke implicaties hebben voor ons inzicht van de gezondheidsontwikkelingen vandaag. Hoe verspreidden epidemieën zoals de Spaanse Griep, de pokkenuitbraak van 1870-71 en die van de cholera in 1866 zich onder de diverse bevolkingsgroepen? Vanaf wanneer vinden we kankers en hart- en vaatziekten terug, en bij welke groepen?
Zoek je ook nog een leerrijke activiteit die je binnenshuis kan doen? Schrijf je dan in via www.sosantwerpen.be en onderzoek wie vroeger de slachtoffers van epidemieën waren!