Wat was er mis met de West-Vlamingen?

DETAILS

Gebruikte databank:

LOKSTAT, HISSTER

Datum:

13 maart 2018

Categorie:

Publicatie

WAT WAS ER MIS MET DE WEST-VLAMINGEN?

In het artikel “Grasduinen in de bevolkingsgeschiedenis: wat was er mis met de West-Vlamingen?” bespreekt Kristof Clerix de Mouvement, een gigantische bron voor 19de-eeuwse bevolkingsinformatie, die deels ontsloten werd via de LOKSTAT- en HISSTER-gegevensbanken van het Queteletcentrum. De Mouvement de la Population et de l’Etat Civil of kortweg Mouvement bestaat uit een omvangrijke reeks van registers vol tabellen met massa’s cijfergegevens  over de Belgische bevolking in de periode 1841-1976. De registers bevatten gedetailleerde cijfers tot op het niveau van de gemeenten over geboorten, huwelijken, overlijdens, doodsoorzaken, enzovoort. 

Kristof Clerix gaat in gesprek met Isabelle Devos, Queteletcoördinator, die dankzij de gedeeltelijke integratie van de gegevens uit de Mouvement in de LOKSTAT- en HISSTER-gegevensbanken tot opmerkelijke inzichten kwam. Door de informatie uit de Mouvement te koppelen aan het historisch geografisch informatiesysteem ontwikkeld door medewerkers van het Queteletcentrum en die op kaart weer te geven, werd het mogelijk om  regionale verschillen bloot te leggen en nieuwe hypotheses naar voor te schuiven om bijvoorbeeld sterftecijfers te duiden.

Wilt u ook weten waarom er precies zoveel sterfte was in de Westhoek? Lees dan zeker het volledige Knack-artikel van Kristof Clerix of bekijk de wetenschappelijke publicatie hieromtrent van Isabelle Devos. 

Raadpleeg de LOKSTAT- of HISSTER-databankpagina om zelf met de gegevens aan de slag te gaan.