Gebruikte databank: LOKSTAT
Datum: Februari 2024
Categorie: Wetenschappelijke publicatie
Elk land kent regio’s waarvan de economische ontwikkeling en het welvaartsniveau achterblijven in vergelijking met andere gebieden. Waar Vlaanderen sinds de jaren 1960 economisch steeds sterker presteerde, bleef Wallonië achter. Maar ook binnen Vlaanderen was tot eind jaren 1990 sprake van regionale economische ongelijkheden. Al vóór de Tweede Wereldoorlog rees de vraag om overheidsingrijpen, maar pas vanaf de jaren 1950 ontstond een structureel beleid met financiële en fiscale steun voor specifieke regio’s. Dit beleid wilde gelijke kansen creëren voor alle regio’s en hun economische potentieel benutten.
In een doctoraal proefschrift dat recent aan de UGent werd neergelegd, toont historica Ophelia Ongena aan dat dit proces allesbehalve rechtlijnig verliep en sterk beïnvloed werd door politieke omstandigheden en communautaire spanningen. Vanaf de jaren 1970 kreeg Vlaanderen meer zeggenschap over het economisch beleid, wat leidde tot nieuwe strategieën en toenemende betrokkenheid van bedrijven zelf bij het aanpakken van regionale werkloosheid.
Voor dit onderzoek werd onder meer gebruik gemaakt van de nijverheidstelling 1937 uit LOKSTAT.
Publicatie:
Ophelia Ongena. “Werk in eigen streek!” Ontstaan en evolutie van een economisch beleid op maat van streken en regio’s (België, tweede helft van de 20ste eeuw). Gent, PhD Dissertatie, 2024.